You are currently viewing Gallardo apunta a la societat com a principal barrera de la digitalització
Digital transformation technology strategy, digitization and digitalization of business processes and data, optimize and automate operations, customer service management, internet and cloud computing

Gallardo apunta a la societat com a principal barrera de la digitalització

  • Auteur/autrice de la publication :
  • Post category:Tech

Gallardo apunta a la societat com a principal barrera de la digitalització

El titular d’Economia assegura que el Principat ja ha començat el procediment, que no té final a l’horitzó

El Periòdic Per Lídia López Publicat el Dissabte, 3 d’octubre de 2020 Andorra la Vella

El Govern vol fer un nou pas a la digitalització del país en forma d’un projecte de modificació de la Llei de Serveis de Confiança Electrònica del 2014. Ahir, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va comparèixer davant la Comissió Legislativa d’Economia per presentar els serrells de l’actualització del text que, a grans trets, pretén incorporar noves tecnologies com el blockchain per implementar les eines de la digitalització i que el ministre va descriure com un document «modern», fins i tot en comparativa internacional. En qualsevol cas, Gallardo va reconèixer que la principal «barrera» per al desenvolupament d’aquesta transició serà la mateixa societat.

«L’obligació del Govern i els privats que utilitzin aquestes tecnologies serà conscienciar, explicar i generar la confiança necessària als usuaris», va apuntar el ministre, fent referència al gran «ventall d’oportunitats» que desenvolupar la tecnologia blockchain té pel Principat. Tot i això, Gallardo va recalcar que «la transformació digital no succeeix de la nit al dia», de tal manera que va assegurar que el canvi serà suficientment progressiu perquè ningú «quedi al marge».

De fet, aquesta adaptació no només l’haurà de fer l’usuari final, sinó que tal com va apuntar el ministre, la mateixa Administració i els treballadors públics hauran d’aprendre a desenvolupar-se amb aquest nou sistema, també com a part de l’exemple de l’aposta del Govern per al nou model de país. «Hem començat un camí sense retorn que la societat exigeix i sense horitzó de finalització», va sentenciar el ministre. En qualsevol cas, va llançar un missatge tranquil·litzador pel que fa al treball dins de l’Administració, apuntant que «la transformació digital no suposa cap amenaça als llocs de feina, el que busca és donar un millor servei».

En aquest sentit, Gallardo també va fer referència a la inversió econòmica que aquest procediment tindrà. Concretament, el ministre va apuntar que la taula de transformació digital, formada pel mateix Executiu, ActuaTech i Andorra Telecom, compta amb un pressupost de 4,5 milions d’euros, si bé s’ha calculat que tot el procediment pot tenir un cost d’uns 20 milions.

A més, el ministre també va recalcar una vegada més que la situació de la pandèmia i el confinament van fer encara més notori la necessitat de facilitar els processos administratius a Andorra. «Si alguna cosa ha posat en evidència el tancament és l’acceleració que hem de fer cap a la digitalització», va apuntar el ministre.

D’altra banda, el titular d’Economia també va fer referència a les noves possibilitats i de diversificació econòmica que la implementació d’aquesta tecnologia blockchain pot aportar al Principat, i reconeixent que com sol passar en l’àmbit tecnològic, el sector privat ja ha començat i «els gestors polítics a vegades anem a la reactiva».

Nova forma de viure

El ministre es va acompanyar en la compareixença de l’expert que està assessorant el Govern, Nacho Alamillo, un doctor que també forma part de l’equip tècnic que està ajudant al desenvolupament de les normatives europees en el mateix àmbit. Principalment, la funcionalitat d’implementar la tecnologia blockchain per Alamillo és aconseguir que el format digital tingui la mateixa validesa jurídica que té avui dia el paper. Així, alguns dels usos que aquesta pot tenir, hi ha la possibilitat de generar certificats d’identificació digital de les persones, poder emetre documents credencials, o simplement, enviar informació concreta de forma directa al seu destinatari. I tot això, amb la garantia que es tracta d’un procediment segur, perquè la normativa obligarà a tenir certs requisits per cerciorar-se que el proveïdor del servei és totalment confiable.

Per tot plegat, Alamillo va apuntar que aquesta regulació suposa una «bona oportunitat per a Andorra», que estarà equiparada o fins i tot avançada pel que fa a la normativa a la Unió Europea, motiu pel qual Gallardo va assegurar que el Principat podria esdevenir com un «país laboratori» on observar com s’usa el blockchain amb un marc regulador.